“It is only when the correct practice is followed for a long time, without interruptions and with a quality of positive attitude and eagerness, that it can succeed.”Patañjali, Yoga-Sutras
 

Yoga

Ce este Yoga?

Exercitii, respiratie, meditatie, constiinta… constienta, suna cunoscut (sau poate nu); daca tot ai ajuns aici, hai sa aflam un pic despre toate acestea. Yoga poate fi tradus prin uniune, sau a fi una cu, si deriva din cuvantul sanskrit “yuj” ce inseamna a uni. Un alt cuvant ce poate descrie practica YOGA este a armoniza. A armoniza corpul cu aspectele mental-emotionale.

Traditia Yoga…

Are istorie veche de mii de ani si a inflorit in subcontinentul Indian. Dealungul secolelor si pana in ziua de astazi, aceasta s-a diversificat luand diverse forme axate pe lucrul cu corpul, lucrul cu respiratia sau lucrul cu mintea. Pe langa aspectele tehnice (posturi, respiratie, concentrare, etc) aceasta practica are ca scop final atingerea potentialului maxim al fiintei umane –  eliberarea spirituala.

Nu putem vorbi de Yoga fara a-l mentiona pe Patañjali – cunoscut pentru lucrarea “Yoga Sutras” scrisa in secolul 4 d.c. – ce sistematizeaza invataturile existente despre yoga si le grupeaza in “8 Ramuri” – in sanskrita – “Ashtanga Yoga“. O alta lucrare foarte influenta pentru stilurile practicate in ziua de azi este “Hatha Yoga Pradipika” compuse in secolul 15 de catre Svāmi Svātmārāma.

Meditatie - Yoga - Asana

Yoga Imbina Exercitiile Fizice (Asana), Exercitii de Respiratie (Pranayama) si Tehnici de Meditatie

Fizic vorbind, practica yogina propune folosirea mai multor posturi sau exercitii numite Asane.
Si aici, cateva nume des intalnite apar. Downward Facing Dog, the Mountain, the Plow, the Cobra, the Child pose, si tot asa.
Toate aceste posturi, pe care le vom numi de acum inainte Asane, sunt menite sa aduca in propria fiinta o stare de echilibru, calm si energizare. In alte cuvinte, cum imi place mie sa spun, prin yoga schimbi energia. Lasi energiile vechi sa curga, si te reincarci cu energii noi, proaspete.

Despre asane sunt multe de spus.

Pentru marea majoritate a partipantilor la clasele de yoga aceste posturi nu sunt detaliate, in special pentru ca timpul e scurt, sau poate chiar nu intereseaza. Si e foarte OK si asa.

Totusi pentru cei ce vor sa isi adanceasca cunostiintele,  aceste exercitii posturale sau asane nu pot fi disociate de efectele pe care le au pe anumite centre energetice din fiinta noastra, numite Chakre.

Toata lumea a auzit deja de Chakre, nu?.

Si totusi, ce sunt Chakrele?

“Chakra”, in sanskrita, inseamna roata. In termen mai actuali le-am putea defini ca vortex-uri sau centre energetice ce strapund propria fiinta in diferita puncte, centre ce au o anumita vibratie mai grosiera spre una mai subtila, pornind de la chakrele inferioare catre cele superioare, si reprezinta anumite calitati ce ne definesc in functie de nivelul de evolutie al fiecaruia.

Daca deja suna complicat o luam un pic mai usor.
In primul rand, avem 7 Chakre Primare, ce guverneaza anumite energii stari emotii etc, ce impreuna reprezinta scheletul corpului Energetic, si mai departe pun bazele corpului emotional si mental.

Chakre in Fiinta Umana si Culoriile lor

Sistemul de Centri Enegetici (Chakra-s)

Sahasrara Chakra

locatie: deasupra capului.
Este Centrul intelepciunii absolute, si al constiintei universale.

Ajna Chakra

locatie: in mijlocul fruntii.
Rezoneaza cu energiile mentale. Este responsabil pentru autocontrol, atentie si concentrare.

Vishudha Chakra

locatie: la nivelul gatului.
Rezoneaza cu energiile etherice si energia spatiului si a timpului. Este Centrul intuitiei si al comunicarii.

Anahata Chakra

locatie: in mijlocul pieptului, la nivelul inimii.
Rezoneaza cu energiile aerului, si este responsabila de calitati precum: iubirea, afectiunea si compasiunea.

Manipura Chakra

locatie: zona ombilicala.
Rezoneaza cu energia focului, si este corespondentul direct al influentelor solare. Este responsabila cu vointa, ambitia, determinarea si dinamismul.

Svadhisthana Chakra

locatie: approx. 3 degete deasupra organelor genitale.
Rezoneaza cu energiile apei. Coordoneaza functiiele instinctive: sete, foame, somnul si activitatile sexuale.

Muladhara Chakra

locatie: zona pelviana.
Rezoneaza cu energiile terestre. Este Chackra radacina, prin care fiinta noastra este alimentata. Dezechilibru la nivelul acestei chakre duce la lipsa de energie si vitalitate. Tot aici isi are sursa si Energia Kundalini.

Un alt aspect pentru a intelegere functionarea acestor centri energetici si a energiilor asociate, este legea Rezonantei. Simplu de tot, cu totii suntem o mare “familie” interconectata; oameni, natura, planetele, stelele, Universul. Iar diverse tipuri de energii universale circula cu noi si prin noi.
Prin Yoga incercam sa interactionam consecvent si constient cu energiile universale, iar prin diversele practici, asane, pranayama (respiratia yogina), nu facem altceva decat sa intram in rezonanta si sa echilibram propria fiinta in raport cu acesti centri (Chakras).

Ce se intampla cand fac o sesiune de Exercitii Yoga, si ce rol il au Chakrele?

Fiecare postura (Asana) isi lasa “amprenta” asupra uneia, sau a mai multor chakre.
Spre Exemplu:
– Padahastasana (in traducere, postura aplecat in fata) activeaza si dinamizeaza Muladhara Chakra, si incarca practicianul cu energiile terestre.
– Trikonasa (postura triunghiului), activeaza si dinamizeaza Manipura Chakra, si prin practica consecventa poti ajunge sa fii mai determinat, ambitios si vointa sa-ti fie amplificata.
– Bhujangasana (postura cobrei), activeaza si dinamizeaza Anahata Chakra, si in felul acesta energiile astfel aduse au rolul de a “deschide” inima catre iubire, afectiune si compasiune.

Acestea sunt doar cateva exemple pentru a te ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla in timpul practicii.

Salutul Soarelui - Surya Namaskar

Salutul Soarelui – Un exercitiu dinamic ce iti armonizeaza toti centrii energetici.

Pe langa Asane si Pranayama (respiratia yogina) urmeaza o serie intreaga de tehnici si practici meditative, ce au ca scop de a purifica si energiza mintea si trupul. Astfel multe din conditiile intalnite in viata de zi cu zi, cum ar fi oboseala, stresul, anxietatea, insomnia sunt amiliorate, si cu practica consecventa eliminate.
Multe dintre Asane si tehnici de respiratie au efecte curative documentate, si probeleme de sanatate cum ar fi astmul, diabetul, probleme de incheieturi si de spate, etc pot fi ameliorate si cu consecventa poate chiar si eliminate.

La final

Ar mai fi de spus, despre “Salutul Soarelului  – Surya Namaskar“,  despre cele “8 Ramuri in Yoga“, despre diversele tipuri de practica: Hatha Yoga, Karma, Bakti, Raja, Laya, Mantra, Yantra si Tantra Yoga, despre cele “5 Corpuri – Pancakosa“, despre Ayurveda, si multe altele.

Acest articol is propune momentan sa trezeasca curiozitatea si sa clarifice cateva astpecte ale acestei practici numita YOGA.

Concluzionez prin a-ti propune Yoga ca Arta. Arta de a-ti cunoaste fiinta. Atat fizic, enegetic, emotional, mental si de ce nu, chiar spiritual.

YOGA

Arta Echilibrului Interior si a Starii de Bine

Share this Post