“Peace comes from within. Do not seek it without.”
The Buddha

Meditatia

Evident, nu vorbim de meditatie la matematica sau la limba romana, totusi avem ceva in comun. Prin practicicile meditative invatam sa directionam mintea. Nu catre rezolvarea unei probleme de algebra, sau memorarea unui citat, ci o directionam cu atentie catre un obiect de meditatie (respiratia, diversi centri sau chakre, o imagine, sau chiar un sunet) avand un scop bine definit. De multe ori acest scop se imparte in doua. Calmarea mintii (a gandurilor), sau investigarea (contemplarea) acesteia.

Meditia Calmeaza Mintea

Meditatia calmeaza mintea si echilibreaza emotiile.

Meditatia – “Bhavana” – ce inseamna cultivare sau dezvoltare mentala, termen provenit din limba Pali, vorbita in timpul lui Buddha Gautama – poate fi impartita in doua:

Samatha Bhavana – Cultivarea Calmului – si – Vipassana Bhavana – Cultivarea Contemplarii (investigatiei)

Aceste doua tipuri de meditatie reprezinta doar aplicatia mentala sau altfel spus directia pe care o iau. Ca si forme pe care le pot lua, avem diverse meditatii cum ar fi, “mindfulness of breathing“,  “loving kindness meditation“, “mindufulness of body meditation“, si alte tematici, in diferite posturi fizice: “sitting meditation“, “walking meditation“, “standing” si “lying down” meditation.

In Meditatie invatam sa calmam mintea.

Viata de zi cu zi cu bucuriile si neplacerile ei, cu responsabilitatile jobului si al familiei ne poate tine de multe ori intr-un roller coaster emotional, ce poate avea efecte diverse si adverse, de la stres, tensiune musculara, ganduri obsesive, anxietate ar fi doar cateva.

In meditatie luam “Calea de mijloc”, calea catre echilibru.

La ce ajuta meditatia ? … si cum pot medita ?

Beneficiile Meditatiei

Meditatia te ajuta sa te eliberezi de gandurile negative, sa scapi de stres, reduce anxietatea si depresia. Iti creste nivelul de energie si imbunatateste tonusul.

Daca prin Exercitiile de Yoga (asana) ajungi sa flexibilizezi trupul si sa relaxezi musculatura, prin meditatie ajungi sa poti flexibiliza mintea. Asta insemna ca vei fi mai bine pregatit pentru a infrunta orice situatie viata iti arunca in fata, vei fi mai receptiv la situatii noi, si nu in ultimul rand, prin meditatie ai ocazia sa devii constient(a) de ce bagaj mental ai.

Cum practic Meditatia?

Postura

Poti incepe a meditata chiar la tine acasa. Ideal ar fi o camera curata, aerisita, cu cat mai putine elemente ce iti pot distrage atentia. Poate faci Yoga si ai o salteluta, daca nu o paturica e la fel de buna. Te poti aseza fie cu picioarele incrucisate “turceste” pe o pernuta sau chiar stand pe genunchi. Este foarte important sa nu iti fortezi incheieturile genunchilor, si daca dupa o anumita perioada, 5-10 minute, ramarci dureri poate e mai bine sa folosesti un scaun.

Dupa ce ti-ai gasit o postura comfortabila, poti incepe prin a-ti aduna un pic gandurile, si a le pune deoparte pentru urmatoarele 10-20 minute.

Pentru a medita, poti sta cu picioarele incrucisate, pe genunchi sau folosind un scaun

Pentru a medita, poti sta cu picioarele incrucisate, pe genunchi sau folosind un scaun

Apoi iti poti directiona atentia catre senzatiile din corp. Incepi prin a-ti constientiza membrele inferioare, segment cu segment, talpi, tibie, genunchi, etc, urcand apoi catre membrele superioare, cu degetele de la maini, incheieturi, brat, antebrat, umeri, apoi catre zona abdomenului si al toracelui, si usor iti poti duce atentia pe toate aceste zone, pana in varful capului. Aceasta se numeste “body scan” si te poate ajuta in a calma atat mintea cat si trupul.

Ce fel de meditatie mi se potriveste?

O data ce o stare de calm s-a instalat asupra corpului, iti poti aduce atentia catre respiratie. Aici ai de ales.

Daca iti e usor sa urmaresti respiratia, dar fara a o controla e perfect; o poti urmari cum patrunde prin orificiile nazale, apoi cum coboara spre piept si in cele din urma ajunge spre abdomen, ca apoi sa ia cale intoarsa. Tot ce faci este sa devii observator al respiratiei.

Alternativ, iti poti duce atentia doar catre abdomen, si poti urmari miscarile expansive si retractive ale abdomenului. Aceasta este o varianta destul de intalnita la practicieni, si nu sufera de nici un dezavantaj.

…Si lasi mintea sa curga. Daca iti vin ganduri, nu e nimic, important e sa nu le dai curs. Poti folosi chiar o tehnica simpla numita “labeling”, si anume cand iti apar ganduri, repeti “thinking – thinking” sau “ganduri – ganduri” si astfel dai drumul sirului de ganduri in formare.
15-20 minute mai tarziu… poti sa te feliciti… ai avut parte de prima ta meditatie.

Perseverenta este cheia succesului

Pentru a simti din plin de beneficiile meditatiei, ideal ar fi sa practici in fiecare zi, de preferinta chiar in celasi loc, la aceeasi ora.

Pas cu Pas - Meditatia in mers

Cu o practica constanta te apropii pas cu pas de experienta meditatiei.

Multe persoane pot experimenta diverse stari si senzatii mai ales la primele tentative de a medita. Sa zicem doar ca dureaza un pic pana cand meditatia se “stabilizeaza”. Ideal ar fi sa nu dai importanta prea mare acestor trairi, fie ca sunt placute sau poate mai putin placute, si sa continui practica aducand in fiecare zi cateva minute in plus, pana vei ajunge pe la 30-45 minute, si de ce nu poate chiar o ora.

Meditatia practicata constant poate aduce stari de calm si liniste interioara si curata si energizeaza mintea. Aceasta stare de calm se numeste “Samatha”.

Ziceam mai sus ca exista si alte tipuri de meditatii, variind in functie de obiectul ales, si postura. Asa ca putem practica starea de calm si in mers – si o atunci o numim “walking meditation“.

Daca vorbim de walking meditation, trebuie spus ca exista diferente fata de “sitting”, si ca nivel de perceptie si ca nivel de calm, si vom reveni la acest subiect intr-un articol separat.

Va spuneam mai sus de Samatha – calmarea mintii si a gandurilor. Dupa ce practica aceasta de calm s-a instaurat, si devine din ce in ce mai usor sa calmezi mintea, urmatorul pas natural ar fi… Vipassana.

Meditatia Vipassana

Meditatia Vipassana – Te aduce la realitatea momentului prezent.

Ce este Vipassana?

Vipassana inseamna “clear vision”, sau “to see through” in alte cuvinte Contamplare (insight in engleza).

Ce inseamna asta?

Ei bine, daca “Samatha” curata mintea, prin “Vipassana” patrundem la radacina problemei. Daca acest calm mental obtinut tine o perioada, dar apoi vechile pattern-uri revin; prin insight meditation (Vipassana) poti contempla problemele ce se repeta in viata ta si poti ajunge la o intelegere aprofundata, ce te va duce pas cu pas catre… o varianta mai inteleapta a ta. Si in felul acesta… crestem.

In Meditatia Vipassana, postura nu se schimba cu nimic, atentia pe respiratie ramane le fel. Ce difera totusi, este intentia. Mai sus va spuneam cum sa calmam mintea urmarind respiratia. Acum intentia se duce catre a intelege respiratia, rolul ei… de a sustine viata, faptul ca respiram non stop, si, ce s-ar intampla daca nu am mai respira; cum respiratia este ciclica, in and out, cum acum e lunga, cum acum e scurta… cum inspirul este ca ziua, iar expirul ca noaptea; aceste sunt diverse teme de contemplatie.

In Vipassana contemplam natura lucrurilor, si aici este nevoie de creativitate. Invatam sa patrundem, si sa strapungem realitatea pe care o traim in fiecare zi, constient sau mai putin. Sunt multe feluri de a practica vipassana, un sunet, o frunza cazand, o umbra, toate pot fi obiecte de contemplat.

Cateva aspecte practice.

In practica meditativa putem trai experiente de calm, fericire sau chiar extaz. Este inevitabil ca in urma acestor trairi sa nu iti faci ceva asteptari. Cel mai bine este a le pui deoparte, deorece de multe ori aceste asteptari devin obstacole.

Citat Meditatie

Pacea vine din interior, nu o cauta in exterior.

Un alt aspect ar fi echilibrarea calmului si al contemplarii cand intentia iti este directionata catre a practica Vipassana. Prin contemplare calmul se poate destabiliza; atunci nu faci decat sa revii la respiratie cu intentia de a calma mintea (Samatha), fara a mai da curs gandirii contemplative.

Cred ca deocamdata este suficienta aceasta nota introductiva in meditatie. Promitem sa revenim cu mai multe informatii despre alte aspecte pe care nu le-am acoperit in acest articol.

Cateva dintre ele sunt: Cum facem Walking Meditation, Cele 40 de tipuri de obiecte pentru meditatie, Meditatia Iubirii si a Compasiunii, Mantre pentru concentrare mentala, Meditatia in 14 pasi, Obstacole in meditatie, si altele.

Mult succes!

Share this Post